همه چی داریم ......

پسته ايران در خطر حذف از بازار جهاني

پسته ايران در خطر حذف از بازار جهاني
عضو شرکت تعاوني پسته رفسنجان با تاکيد بر لزوم مديريت بازار 1.2 ميليارد دلاري پسته کرمان، گفت: ادامه ناهماهنگي در بازار پسته و عدم مديريت بازار منجر به حذف پسته ايران از بازار جهاني مي‌شود.

حسن خيرانديش در گفت‌وگو با مهر اظهار داشت: با توجه به نزديک شدن به زمان برداشت پسته از باغهاي استان کرمان که بزرگترين توليد کننده پسته جهان است بايد راهکارهاي لازم در خصوص ثبات قيمت پسته در نظر بگيريم.وي با اشاره به عرضه يکباره حجم زياد پسته به بازار در ايام برداشت محصول پسته گفت: اين مسئله به دليل کمبود نقدينگي کشاورزان به خصوص خرده فروشان انجام مي‌شود که در نهايت سقف قسمت پسته را کاهش مي‌دهد و به پسته کاران خسارت وارد مي‌کند. بازار پسته تنها در استان کرمان سالانه منجر به ارز آوري بيش از 1.2 ميليارد دلار به کشور مي‌شود و مديريت اين بازار بزرگ ضروري است.

بازاري به اين بزرگي احتياج به مديريت دارد و اگر اين بازار را رها کنيم بزودي دچار مشکل مي‌شود.عضو تعاوني پسته رفسنجان اضافه کرد: عدم هماهنگي در عرضه کالا با تقاضاي خارج از کشور با وجود رقيبهاي مهمي همچون آمريکا منجر به حذف پسته ايران مي‌شود و مديريت بازار جهاني پسته عملا توسط آنها صورت خواهد گرفت. اگر اين راهکارها رعايت نشود با توجه به قيمت تمام شده پسته اثري از کشاورزي پسته در حاشيه کوير نخواهد ماند. بايد راهکاري براي عرضه تدريجي پسته به بازار انديشيده شود و مشکلات کشاورزان در اين راستا بطرف شود زيرا در هر سال تنها 100 ميليارد تومان در خصوص چيدن پسته و 100 ميليارد تومان براي ضبط محصول هزينه مي‌شود که بايد در اين مقطع خاص نيز پرداخت شود و کشاورزان به ناچار اقدام به عرضه همه محصول خود به بازار مي‌کنند.

وي با اشاره به ضروريت استفاده از شرکتهاي تعاوني پسته به دليل مردمي بودن آنها گفت: هم اکنون تعاوني پسته رفسنجان با 74 هزار عضو در کشور در حال فعاليت است و انتظار مي‌رود از چنين تعاوني‌هايي حمايت ويژه شود زيرا پسته بعد از نفت مهمترين کالاي ارز آور کشور است.

وي يکي از مشکلات ديگر پسته را ثابت ماندن نرخ ارز و در مقابل افزايش تورم در کشور دانست و گفت: اين مسئله قدرت رقابت پسته کاران را در بازار جهاني کاهش داده است.هم اکنون نسبت به دو سال پيش هزينه توليد پسته دو برابر شده است و اين در حالي است که به دليل ثابت ماندن نرخ ارز اين هزينه بر دوش کشاورزان سنگيني مي‌کند.

وي با اشاره به فعاليت آمريکا در توليد پسته گفت: رقيب خطرناکي داريم و هر سال نسبت به توسعه و گسترش بازار پسته تلاش مي‌کند و در صورت تداوم بي برنامگي در بازار پسته مجبور هستيم از سياستهاي آنها در بازار پسته تبعيت کنيم.خير انديش گفت: کشاورزان کرماني در بدترين شرايط اقليمي و کمبود شديد آب اين محصول را توليد مي‌کند و بايد اين سرمايه بزرگ با تدابير مناسب حفظ شود.
گزارش تخلف
بعدی